Gyémánt ismertető

 

A gyémánt legfontosabb tulajdonságait a 4C-vel azaz Carat (karát), Clarity (tisztaság), Color (szín) és Cut(csiszolás)-al értelmezhetjük legkönnyebben. Carat (karát), jele a "ct". 1 karát pontosan 0,2 grammnak felel meg. A gyémánt súlyának a növekedésével az ára fordítottan arányosan nő. Például azonos minőségű, színű és csiszolású 1 darab 1ct-os gyémánt jóval drágább mint 4 darab 0,25 ct-os. Az ábra jól megmutatja a briliáns (kerek) csiszolású gyémánt nagyságának a méretarányos növekedését. Carats=Karát (ct), Diameter=Átmérő (milliméterben megadva "mm").

 

 
Carats: 0.50 1.00 1.50 2.00 2.50 3.00 3.50 4.00
Diameter (mm): 5.10 6.45 7.45 8.10 8.60 9.10 9.70 10.10

 

Clarity (tisztaság), meghatározására a nemzetközi szabványt alkalmazzuk. Ez a szabvány 7 nagy csoportot különböztet meg: IF (a legjobb minőség) azaz lupe tiszta, zárványmentes, VVS (tovább osztható VVS1 és VVS2-re) ami nem más mint nagyon nagyon kicsi zárvány, VS (tovább osztható VS1 és VS2-re) egyenlő nagyon kicsi zárvány, SI azaz kis zárvány (tovább osztható SI1, SI2 és SI3-ra), Pique 1 vagy I1 ami annyit tesz mint szabad szemmel látható zárvány, Pique2 röviden I2 nagyobb zárványok és végül a Pique 3 vagy csak I3 durva zárványok. Az alábbi kép példaként ábrázolja a zárványok arányának mennyiségét a különböző kategóriákban.

 

IF VVS1, VVS2 VS1, VS2 SI1, SI2 I1, I2, I3
Internally Flawless Very, Very Small Inclusions Very Small Inclusions Small Inclusions Imperfect eye-visible inclusions

 

Color (szín), ennél a pontnál két nagy csoportot különböztetünk meg, a fehér gyémántokat és a színes gyémántokat.

      

A fehér gyémántoknál a gyémánt színét betűkkel határozzuk meg, amiket aztán csoportosítunk. A betűk skálája D-től Z-ig van meghatározva, ahol D a színtelen vagyis a teljesen fehér (legjobb szín) és a Z az meg a halvány sárga színt ábrázolja (legrosszabb színminőség), nem összekeverendő a sárga gyémánttal. A színeket a következő csoportokban csoportosítjuk: River (D,E), Top Wesselton (F,G), Wesselton (H), Top Crystal/Crystal (I,J), Top Cape (K,L) és Cape Yellow (M,Z). Az ábra a GIA szín összehasonlító ábrája, ahol a fehér gyémántok nagyobb színeltérését láthatjuk.

 

D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Colorless Near Colorless Faint Yellow Very Light Yellow Light Yellow

 

A színes gyémántoknak két nagy csoportja van, mégpedig a kezelt és a kezeletlen. A természetben a következő színekben található meg a gyémánt: fehér, szürke, fekete, lila, rózsaszín, piros, narancssárga, barna, sárga, zöld és kék, valamint ezek különböző árnyalatai. A kezelt gyémántok színe sötétebb és egyöntetű, még a kezeletleneknél, halvány árnyalateltérés vehető észre a gyémánt különböző pontjainak színében.

Cut (csiszolás), alapján határozható meg a gyémánt formája. A következő csiszolási formák a legelterjedtebbek: briliáns (kerek), princess (négyszög), emerald, ovális, csepp, asscher, marquise, trillion (háromszög) és a szív.

KAPCSOLAT

Győrffy István utca 1/a, 1089 Budapest (3-as kapucsengő)

info@creditdiamond.hu

+36 30 / 77 32 32 5